Flippa

Sidor

tisdag 27 oktober 2015

Lektionsplanering för arbete med sökmotorer

Jag skrev tidigare i veckan om sökmotorer där jag presenterade ett antal olika sökmotorer och denna lista kommer att fyllas på efter hand också med fler exempel. Det jag vill presentera för er här är ett lektionsförslag som jag har gjort med ett verktyg som jag tycker väldigt mycket om och som heter Learning Designer. Den hjälper till att visualisera och strukturera upp både mål, syfte, planering och eventuella bilagor i alla former. Jag vill här ge er ett förslag som är kopplat till mitt förra inlägg som handlade om sökmotorer och som kan användas för att introducera de olika sökmotorerna tillsammans med ett par digitala verktyg. Feel free to use it if you like it, change it, adjust it to your own needs!

Här är länken: Search efficiently

söndag 25 oktober 2015

Sökmotorer - Search engines how, why, what

Det finns många olika slags sökmotorer på nätet. Att söka på nätet är något som är mycket svårt. Det är viktigt när vi arbetar med barn att vi inte bara använder en sökmotor. Det finns så mycket information på nätet som vi behöver lära våra elever att sålla bland och hur de bäst kan hitta just det som de söker efter. Att lära sig olika slags sökmotorer och deras funktioner är ett sätt att göra detta på. Då lär de sig att söka effektivt och kan arbeta effektivt både i skolan men också när de kommer ut i arbetslivet. Börja experimentera med olika slags sökmotorer med dem så att de lär känna ett flertal olika. Hitta fördelar och nackdelar och gör en sammanställning i klassen på när ni kan använda vilka. Är där någon som ni aldrig kan rekommendera, motivera och dokumentera allting ni kommer fram till tex. Här kommer en del olika sökmotorer, testa gärna dem själva och eller tillsammans med era elever, fundera på hur ni själv skulle kunna använda dem:


  • Alla känner till Google - den är ju den största i världen och har ett stort antal sökfunktioner som underlättar sökandet. Mer om detta i ett senare inlägg. Det görs 40 000 sökningar på Google varje sekund. Räkna ut med eleverna vad det blir i munten, timmen, per dag osv.
         www.google.com


  • Baidu är den andra största sökmotorn i världen. Det ställe den är mest populär på i världen är Kina.
           baidu.com.hk


  • Yahoo är en annan sökmotor som finns att tillgå.
           www.yahoo.com


  • Quora: Svarar också på frågor liksom tex Ask gör. Skillnaden är att svaren kommer från människor som r experter/kan väldigt mycket inom området. Det är inte vem som helst som kan gå in och svara på frågor där utan man behöver lämna intyg på att man kan det man säger att man kan.
           www.quora.com


  • Två akademiska sökmotorer som är välrenommerade är Library of Congress och Googles scholar sökmotor. Dessa används mycket av människor som studerar på universitet bland annat.
           lov.gov
           https://scholar.google.se/


  • Ask är ytterligare en som ni kan prova på. Denna sökmotor specialiserar sig på att svara på frågor. Detta är en sida som har använts en hel del när det kommer till cyberbullying och det tål att lyftas hur du KAN använda den här sökmotorn på ett produktivt sätt. Bra också att gå och titta på hur du kan arbeta med Netikett under fliken med samma namn här på min sida.
           www.ask.com


  • Dogpile är en sökmotor med ett kanske lite märkligt namn. Den använder metadata och tar de bästa resultaten från ett flertal av de andra stora sökmotorerna som redan då har gallrat ut en del och presenterar alla dessa träffar.
           www.dogpile.com

  • Bing som är Microsofts sökmotor.  Bing - dagens bilder, videos nere i högra hörnet. När du söker på Bing har de en extra funktion som liknar Googles bildsök fast som videosökning istället, vilket kan vara till stor hjälp ur undervisningssyfte. Den här videosökningen är väldigt avancerad där du kan ställa in sökningen till att gälla en viss längd eller en viss källa de ska komma ifrån.
           www.bing.com


  • DuckDuckGo har som sin specialitet att den inte spårar vad jag söker efter som en del andra sökmotorer gör.
           www.duckduckgo.com


  • Instagrok: Du får upp en interaktiv tankekarta med bilder, texter, videoklipp snyggt organiserade under färdiga rubriker. Är mycket bra för tematiska arbeten. Den här är värd att lägga tid på och att sätta sig in i anser jag. För mig är detta en stor upptäckt - ni kanske redan känner till den - berätta då gärna mer för mig om vad ni tycker om den och hur den fungerar.
           www.instagrok.com


  • Waybackmachine: på den här sökmotorn kan du söka upp sidor som är borttagna från internet. Den här har jag verkligen fastnat för, jag söker upp gamla sidor och jämför dem med de som finns idag och det ser jag som ett utmärkt sätt att arbeta med eleverna. Hur såg en hemsida ut tidigare, vad var viktigt att ha med, vad har man ändrat genom åren, vad har fått stanna kvar? Här är det bara att frossa i internets historia! Det som är lite skrämmande är att här kan du ses vad som har “tagits bort” från internet ...
          http://archive.org/web/


Det finns ett stort antal sökmotorer kvar därute för er att upptäcka - detta var bara toppen på isberget men för att ge er litet smakprov på vilken skatt av sökmotorer det finns därute så det är väl bara att börja googla… eller vad heter det baidua… instagroka …?

Have fun everyone!!



Källa: EuropeanSchoolNetAcademy och egen utforskning därefter.

tisdag 20 oktober 2015

Nyfikna på vem som vann?

Är ni lika nyfikna som jag var på vem som fick flest röster i världsomröstningen Global Vote år 2015 och korades som Årets Barnrättshjälte 2015 och därmed fick The World’s Children’s Prize for the Rights of the Child? Det blev Phymean Noun från Kambodja som fick detta pris. De andra två nominerade till denna utmärkelse, Javier Stauring och Kailash Satyarthi fick då ta emot The World's Children's Prize Honorary Award. Som en del av sitt pris har alla tre fått prispengar som ska hjälpa dem i deras fortsatta arbete för att göra det bättre för barn i världen. Ett stort grattis till Phymean och ett ännu större BRA JOBBAT till alla tre!!


måndag 19 oktober 2015

An amazing way to learn math

http://youtu.be/inWnhZp_A-M


Have a look at this video and see the brilliance in it all - the way it makes a pattern, how everything connects! I have always worked with patterns when I taught math, that way you get a deeper understanding and I knew about the pattern in the time table for the number nine - how all the answers equals nine and so on. Enjoy this video - if you like please write me and tell me how you did it, what your students learned and what you learned - I would be delighted to know!! 
Have fun and aim for skills of the 21st Century - with this you are well on your way! 

fredag 9 oktober 2015

Presskonferens på Kryddgårdsskolan

I är är det Kryddgårdsskolan som håller i "Barnens presskonferens" i Malmö och under denna kommer de att tillkännage årets vinnare av World's Children's Prize, som har röstats fram av miljontals barn över hela världen.  Denna presskonferens är i pelarsalen i Stadshuset på onsdag den 14/10 och dit är media, politiker, rektorer och andra tjänstemän inbjudna och barnen har förberett några frågor till tjänstemän och politiker i Malmö stad kring hur de gör för att lyssna till barnen inför beslut som berör deras liv. Det ska bli mycket spännande att höra de svar de kommer att få då elevdemokrati är en viktigt fråga som tas på stort allvar i Malmö stad upplever jag det som.
Här får ni en repetition kring vad årets kandidater arbetar och kämpar för varje dag (detta är taget ur pressreleasen inför presskonferensen efter tillåtelsen från lärare på skolan):

Årets kandidater är:
Phymean Noun: nomineras till World’s Children’s Prize 2015 för sin fjorton år långa kamp för barnen på soptippen i Kambodja och deras rätt till utbildning.
Javier Stauring: nomineras till World’s Children’s Prize 2015 för sin över 20 år långa kamp för barn som fängslats och för brottsoffer, samt för deras familjer.
Kailash Sathyarti: nomineras till World’s Children’s Prize 2015 för sin livsfarliga kamp mot barnarbete och slaveri och för alla barns rätt till utbildning. 
Fakta om World Children´s Price WCP
World’s Children’s Prize är världens största årliga rättighetsutbildning för barn. Sedan starten år 2000 har 36 miljoner barn, en halv miljon av dem i Sverige, deltagit i det årliga World’s Children’s Prize-programmet, där de utbildas för att kunna engagera sig för en medmänsklig värld där barnets rättigheter och demokrati respekteras. Programmet avslutas med en världsomröstning, Global Vote, där miljoner barn utser mottagaren av World’s Children’s Prize, som ofta kallas "Barnens Nobelpris". 
I Skåne deltar 34 skolor runt om i länet. Barnens presskonferens hålls samtidigt över hela Sverige och i många andra länder. 
World’s Children’s Prize beskyddas av bland andra Aung San Suu Kyi, Drottning Silvia, Desmond Tutu och sångerskan Loreen.
Mer information om priset finns på www.worldschildrensprize.org
 Ett jättestort GRATTIS till eleverna på Kryddgårdsskolan!  Jag är sååå glad för er skull! 

tisdag 6 oktober 2015

All världens barn till valurnorna

Senast igår skulle alla de barn som har arbetat med World Children's Prize ha gått till valurnorna för att rösta på samma sätt som vi röstar till val i Sverige. Även alla barn under 18 vars skolor inte arbetar med detta ha rrätt att rösta i detta viktiga val. Under nästan hela året har klasserna arbetat med material kring hur barn har det runt om i världen på många olika sätt och i många olika ämnen. De har fått lära sig om de tre fantastisk personer som i år är nominerade till årets pris och vad de har gjort för underbara saker för barn för att bli nominerade:

1) Phymean Noun: Hon arbetar för att ge hopp och utbildning åt föräldralösa och övergivna barn i Kambodja som bor på gator och soptippar. Hon har startat tre skolor och ett barnhem. Läs mer om hennes bakgrund och historia här:

Phymeans historia

Mer om Phymeans arbete

2) Javier Stauring: Han har arbetat i över 20 år med att kämpa för barn som har fängslats, för brottsoffer och deras familjer (se hemsidan). Läs mer om hans bakgrund här:

Javiers historia

Mer om Javiers arbete

3) Kailash Satyarthi: Kailash har med risk för sitt liv kämpat mot barnarbete och slaveri och för utbildning för alla barn.

Kailashs historia

Mer om Kailash

Under året har som sagt klasserna arbetat med att lära sig mer om dessa personer men också om hur barn har det runt om i världen. Det är mycket spännande arbete att läsa om, livsöden som förtrollar, binder, skapar känslor och engagemang. Alla de nominerade förtjänar att lyftas för sina arbeten och det är det de gör genom att de nomineras är. De nominerade tas ut av en jury och det är upp till världens barn vem som får flest röster och som då får: "THe World's Children's Prize for the Rights of the Child". De andra två kandidaterna får "The World's Children's Honorary Awards". Ett 40-tal pristagare har utsetts sedan 2000-talet och prispengarna som har betalats ut har gett tiotusentals utsatta barn bättre förutsättningar och början till ett bättre liv. Nu återstår bara att hålla ögonen på deras hemsida och se hur många som har röstat och vem som får vilken utmärkelse. Hitintills har det varit 7,1 miljoner barn som röstade ett år - hur många blir det i år? Förra året tillkännagavs resultat på rådhuset i Malmö den 28/10 och prisutdelningen var sedan några dagar senare på Gripsholms slott. - jag har inte sett något datum än. Håll utkik på den här sidan för resultatet:












Stort GRATTIS i efterskott!

Ett stort grattis till alla er lärare där ute i efterskott på Internationella lärardagen! Den 5/10 firas alla lärare över världen och uppskattas för deras hårda arbete. Det är ni lärare som får Sverige att gå runt, som är med när morgondagens ledare och samhällsmedborgare växer upp och utvecklas. Det är ert hårda arbete, er förmåga att vara mångkonstnärer och att kunna ha många bollar i luften samtidigt. Ni möter det viktigaste var förälder har varje dag, nämligen deras barn som tas emot med leende, empati och förståelse. Förutom den sociala biten arbetar ni med IUP-samtal, BFL, ASL, problembaserat lärande, Kooperativt lärande, ZPD, byter metodik, pedagogik och innehåll beroende på grupp, krav och område du arbetar och slutligen kämpar du hårt med att implementera IKT i ditt klassrum och att förbereda era elever på en framtiden ingen av oss ens kan drömma om idag. Detta kan låta överväldigande men när du varje morgon möter stjärnglansen i dina elevers ögon, ser deras nyfikenhet och vetgirighet för deras omvärld så fylls du av energi och glädje tillbaka. Jag lyfter på hatten, bugar och tackar ödmjukast för att ni finns därute varje dag och gör detta viktiga arbete. GRATTIS än en gång alla lärare! Ni förtjänar att uppmärksammas under en hel dag!

lördag 3 oktober 2015

Cooperative Learning

I skrivande stund befinner jag mig på en konferens i Odense. Det ligger inte så långt ifrån Malmö ,där jag bor och är verksam men digniteterna som är här får mig att tappa andan. Detta är en konferens om Cooperative Learning som hänger nära samman med Collaborative Learning och de som arrangerar denna konferens har forskat och arbetat i många år med att forska, sprida och implementera detta. Att få lyssna på föreläsare från Storbritannien, Israel, Sydafrika, Singapore, Japan, Danmark, Canada, Italien, Spanien, Tyskland, Brazil, Mexico, Schweiz, USA, tjeckien, Malaysia och Taiwan har varit enormt energigivande. Även då föreläsarna hade mycket att berätta om och att lära mig så var det som gladde mig mest att de helt och hållet levde som de lärde ut. Alla arbeta med att med enkla medel aktivera oss och få oss att arbeta med andra, reflektera och skapa med andra som man inte kände. Deras metoder var enkla men enormt effektiva. En annan sak som genomsyrat dessa dagar var deras genuina sätt gentemot alla, man tackar för föreläsningar, man hälsar, peppar och uppmuntrar varandra hela tiden. Atmosfären är helt annorlunda från andra konferenser jag varit på. sista kvällen sjöngs det många sånger, alla bjöd på sig själva, sjöng sånger från sitt eget land på sitt språk och nätverkade fullt ut.

Denna gästfrihet och ödmjukhet som hela tiden visades gentemot ämnet och oss deltagare - alla var välkomna, var lika värda, alla behövdes och uppskattades och alla sträcker de ut en hand för ett djupare och ett vidare samarbete. Om någon av er som läser detta skulle vilja eller om ni känner någon som ni tror skulle vilja samarbeta med något av de länder som jag har skrivit om här ovan så hör bara av er till mig så ska jag förmedla er vidare.
Jag har särskilt goda kontakter med Singapore (flera skolor), England, Wales, Israel (som väldigt gärna vill arbeta med skolor utanför sina gränser för att arbeta bort rädslor och fördomar och för att komma närmare varandra. De har en färdig plattform redo att använda som är ett fantastiskt samarbetsredskap.), Malaysia, Sydafrika, Australien och Schweiz. Jag är övertygad om att ett samarbete mellan er och vilket som helst av dessa länder hade gynnat och berikat eleverna i bägge era länder. Tveka inte att höra av er!

Vill ni veta mer om Cooperativt lärande så hör också av er - det är komplext och spännande område som även om det är forskat kring fortfarande finns en hel del att lära men en sak är forskningen helt överens om: Det är bara att köra igång; vinsterna är många både kognitivt och socialt, de största sociala vinsterna är att det motverkar mobbning i allra högsta grad och bygger upp självförtroendet hos alla.