Bild

Bild


Här kan du verkligen hitta många goda exempel på hur du kan arbeta med ämnet bild - det är bara till dyka in i denna fantastiska uppsjö av tips! Verktyget som har använts för att samla dessa goda exempel heter Pinterest och är en slags personlig anslagstavla där du samlar allt som intresserar dig som du vill; du kan ha en för varje intresseområde tex. Sedan gör du dessa anslagstavlor offentliga så att andra kan ta del av det som du tycker är intressant. Du får tips från Pinterest, när du har börjat samla, på sådant som ingår i samma kategori, så den fungerar lite som en RSS-feed samtidigt. Ett roligt sätt att dela med sig. Prova gärna!Hitta fria bilder på webben


Här är en länk till en bildbank med många olika förslag:Så här står det att läsa på .SE:

Creative Commons

Creative Commons uppmuntrar människor att dela sitt kreativa arbete med andra. Det är en av anledningarna till att .SE använder licenserna, för att dela vår kunskap om internet.
Creative Commons har utvecklat ett antal licenser, varav en del förbehåller upphovsmannen rätten att skapa ändrade versioner eller att utnyttja verket kommersiellt, medan andra gör verket fritt i samma mening som fri programvara är fri.

Vita huset och .SE

Sedan Creative Commons-licenserna lanserades 2002 så har skaran av användare växt enormt: Flickr, Youtube, Vita huset och vi på .SE är några exempel på företag och organisationer som använder licenserna för att dela med oss av material. Creative Commons-licenserna utgår från upphovsrätten och finns för att uppmuntra dig att dela ditt kreativa arbete med andra, utan att dem du delar med behöver be om lov eller betala.
I samarbete med Creative Commons har vi bland annat tagit fram ovanstående film och även denna illustration, som hjälper dig att förstå licenserna och kombinationernas innebörd genom att du besvarar frågorna. Börja från toppen och följ pilarna som överensstämmer med dina svar. Vill du veta mer om licenser rekommenderar vi dig att läsa internetguiden ”Copyright – Copyleft” som handlar om upphovsrätt och licenser. Det finns även ett utmärkt blogginlägg signerat Kristina Alexandersson, som på ett pedagogiskt sätt går igenom de olika licenserna som finns.

Digitala allmäningar

Namnet Creative Commons, direkt översatt till kreativa allmänningar, säger mycket om vad det hela handlar om. Kreativitet uppstår inte i ett tomrum. Man inspireras alltid av det som gjorts tidigare. Nästan alltid handlar kreativitet om att föra samman två tankar eller ting så att något nytt bildas. Det kan vara en musiker som inspireras av andra musiker till att göra något eget eller ett Youtube-klipp som genererar flera liknande som ringar på vattnet.
Det är viktigt att hålla den kreativa allmänningen på nätet levande och se till att det finns material som är gratis, delbart och möjligt att bygga vidare på.
Det finns många sajter där du kan leta efter bilder som får användas fritt. I regel ska dock upphovsmannen alltid anges i samband med att man själv publicerar bilden.
Så hittar du och använder bilder på nätet (Från internetkunskap.se)

Om Creative Commons

Att hitta digitalt material på nätet är svårt då det gäller att hitta sådant som kan användas fritt i skolan för  
skolarbeten och annat. Att hålla utkik efter material som du får använda underlättas av att du tittar efter m material som har en  Creative Commons-licens.


Clkr

 Wikimedia Commons


FotoFinnaren

CC Search


Pics4Learning


Discovery Channel

Fotoakuten

Phillip Martin Clip Art

Hitta ikoner: FindIcons.com
Spel i bildämnet

http://www.getty.edu/gettygames/

Lek med bilder

Bildredigering online

Skapa serier

Rita


Skapa avatarer

PIM

Bildsajter

Fotografera

Skapa banners

Ikoner