onsdag 25 mars 2015

Made with code

Här kommer en länk till en sidan som visar en mängd olika sätt som kodning kan användas på:

https://www.madewithcode.com/

Låt dig inspireras! Låt dig fängslas!

Programmering är på framfart med stormsteg och i England började man med det på schemat enligt läroplanen i september 2014 och i Finland börjar man med det 2016. Fördelarna är många och vikten av att förstå bakgrunden till varför saker och ting händer och för att kunna bli Digitalt kompetent och inte bara ha Digitalt ytflyt som är de två begrepp som Karin Nygårds använder. Det väcker tankarna hos mig kring hur viktigt det är att vi talar samma språk - låt de som ligger i framkant, som Karin, sätta ord på de begrepp som växer fram omkring oss men det är viktigt att vi alla vet vad det betyder så att vi talar samma språk och inte talar förbi varandra.


Blir du intresserad av att veta mer: titta på Kodmalmo

Här får du utförliga beskrivningar kring och olika sätt att arbeta med programmering.

Arduino fyller 10 år!!

På lördag firar Arduino 10 år och ni är hjärtligt välkomna till minc för att delta i firandet. Eventet håller på från 13:00 till 18:00, det är gratis och öppet för alla. Det kommer ställas ut projekt byggda med Arduino (bland annat av studenter från K3, MAH), aktiviteter med robotar och quadcopters samt föredrag om Arduino, utbildning och Internet of Things. Det kommer så klart även finnas tårta.

Lär mer om eventet och registrera er här: https://www.eventbrite.com/e/arduino-day-2015-malmo-tickets-15908178791 

Hoppas vi ses på lördag!

tisdag 17 mars 2015

Worldometers

Här får vi ständigt uppdaterad information om hur många vi är, hur många som föds, dör, ja, allt möjligt mellan himmel och jord. En källa att ösa ur vad gäller diskussioner, att skriva kring, följa, göra statistik, ja möjligheterna är oändliga. Jag har använt denna både på mellanstadiet och på lågstadiet, där vi har uppskattat och diskuterat kring en del utvalda områden bland annat. Vi har gjort diagram för att synliggöra förändringar. Varför inte arbeta med det internationellt också tex genom att jämföra varandras länder och se om man kan ta reda på bakomliggande orsaker till de skillnader som uppstår. 

tisdag 10 mars 2015

Issuu - Liten men naggande god


Jag skulle vilja presentera Issuu för ett som jag tycker är ett verktyg som till synes kan se lite oansenligt ut och som (när du kan det) inte känns som om det är så märkvärdigt. Detta verktyg kan förändra världar anser jag. Genom ett par knapptryckningar kan ett vanligt dokument förvandlas till en bok som du interaktivt kan bläddra i.
Om eleverna har Chromebooks och skriver i Google Docs så kan de enkelt omvandla sitt dokument till en pdf och sedan är det dags att lägga upp det på issuu och "Voilá!" - du har skapat en bok!
Detta är ett fantastiskt sätt att också skriva tillsammans med andra klasser och att läsa varandras texter på.

Exempel som vi skrev i början av årskurs 2 tillsammans med en klass i Finland:

http://flundranfille.blogspot.se/