torsdag 5 februari 2015

MIK-veckan närmar sig med stormsteg!!

Snart dags för MIK-veckan

MIK står för medie- och informationskunnighet och är något som det arbetas med väldigt systematiskt på skolor över precis hela världen. Passa på att fördjupa dig eller starta upp dig själv i det här arbetet när det nu för andra året i rad anordnas en MIK-vecka - den är mellan den 9 - 13 februari och på tisdag 10/2 så kombineras denna vecka med SAferinterday (SID). Håll koll på statens medieråds hemsida under den här veckan. De kommer att presentera ny statistik kring barns och ungas medieanvändning samt lansera resurser för att stärka barn och unga till medvetna medieanvändare. Här kan du också läsa om andras aktiviteter i samband med SID.
bild
Veckan går även att följa via deras Facebook-sida och på Twitter.
Hashtag är #MIKveckan och #SID2015. Skriv och debattera här - dela med er av vad ni gör - visa upp och var stolta! 

Safer Internet Day 2015

För tolfte året i rad firas Safer Internet Day – SID. I år sker Safer Internet Day den 10 februari, och som vanligt uppmärksammas en säkrare användning av internet bland barn och unga. Safer Internet Day firas i hela Europa samt många andra länder runt om i världen. Temat är "Creating a better internet together". Statens medieråd har firat SID sedan 2004. Läs mer här:http://www.statensmedierad.se/Kunskap/Internet/Safer-internet-day-historik

Delta på dina egna villkor!

Alla är välkomna att engagera sig på Safer Internet Day. Vad du än arbetar som: lärare, bibliotekarie eller skolledare så är du alltid välkommen att kontakta Statens Medieråd om du har frågor eller tips. Håll koll på deras sida om tips på aktiviteter:
De har tagit fram ett material som består av en timmes lektionsplanering som du kan använda dig av som du vill. Så här beskriver de själva sitt material på sin hemsida:
"Syftet med lektionen är att barn och vuxna ska lära sig mer om varandras liv på nätet, så att fler vuxna – lärare, föräldrar samt övrig skolpersonal – talar med och möter barn och unga kring vardagen på nätet. I materialet finns också förslag på övningar för att eleverna ska komma igång och reflektera över livet på nätet rörande både möjligheter och risker. Lektionerna har samma inledande uppgift, men sedan skiljer de sig i upplägg och innehåll – ett för mellanstadiet och ett för högstadiet. Du som lärare kan förstås använda materialet utifrån just dina elevers nivå och behov. Varje lektion tar ungefär 60 minuter.
Tanken med lektionen är att man oavsett förkunskaper ska kunna börja diskutera medveten medieanvändning."
På SID:s hemsida hittar du vilka länder som arbetar kring detta så detta är ett utmärkt tillfälle att prova på att arbeta med eTwinning. Det behöver ju inte stanna vid en lektion vid ett tillfälle utan det kan också vara ett arbete på längre sikt som du lägger in i din planering och arbetar med kontinuerligt.
För handledning och/eller resurs i detta arbete nästa vecka hör av dig till:
annie.bergh@skola.malmo.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar