onsdag 30 mars 2016

Smart digitalisering för Malmöskolor


Jag har tidigare berättat om det stora internationella projekt som jag och sju skolor är involverade i här från Malmö och nu har jag glädjen att berätta att Skolvärlden har valt att skriva en artikel om både projektet och om att arbeta med eTwinning.  Projektet har fått en egen flik här på min blogg och där kommer jag regelbundet att skriva och berätta om hur det går. Vill ni läsa artikeln i sin helhet så finns den här på länken:

Skolvärlden - Malmöskolor fyller digitaliseringen med innehåll


Här finns den också på den svenska eTwinningbloggen, där ni kan läsa om både detta och mycket annat kring vad som händer "internationellt i Sverige".
http://www.etwinning.se/2016/03/smart-digitalisering-for-malmoskolor/

måndag 21 mars 2016

Grattis Twitter 10 år

Idag fyller Twitter 10 år. Vet inte om ni använder Twitter men Twitter är en sk mikroblogg där man kommunicerar kring allt mellan himmel och jord. Det som är lite speciellt med Twitter jämfört med tex Facebook är att du har 140 tecken på dig att skriva. Det är en spännande utmaning i en diskussion för den som skriver behöver tänka efter väldigt noga vad det är man vill ha sagt. Det är alltså kort, koncist och innehållsrikt som gäller. Twitter används av alla slags personer med alla slags intressen och positioner och användningsområdena är oändliga vad gäller kollegialt lärande anser jag - enbart ens egen fantasi sätter gränserna. 
Gå in på Twitter idag och fira tillsammans med världens twittrare.

Tweet, tweet, ...

lördag 12 mars 2016

Två fantastiska verktyg

Zaption vs Edpuzzle

För ett tag sedan så skrev jag om Edpuzzle här på bloggen då jag rekommenderade detta verktyg för att det ger oss pedagoger en möjlighet att skräddarsy våra lektioner med hjälp av exakt de filmklipp vi vill använda oss av, nedklippta till de sektioner och utan de störande inslag som kan avleda eleverna på andra håll samtidigt som ni kan lägga in frågor under filmens gång. Då stannar filmen upp och eleverna får chans att se om ifall de vill och tänka efter innan de svarar. När filmen är klar kan du i bägge verktygen dela din film med bland annat Classroom - då länkas filmen in Classroom och fördelas som en uppgift där till eleverna/de klasser som filmen/uppgiften länkas till, Som med allt annat så finns det verktyg som liknar varandra så därför ger jag er här ett videoklipp där Edpuzzle jämförs med Zaption och som med alla andra verktyg så gäller devisen att vi kan inte använda alla utan de vi trivs med: så vilket av dem (om något) trivs du bäst med?

onsdag 9 mars 2016

Intressant debatt om enheter i klassrummet

Här har ni möjlighet att lyssna på en intressant debatt om olika enheters fördelar när det gäller undervisning och GAFE. Se mellan fingrarna på försäljningsknepen som vävs in. Här finns många tips att hämta och tankar som väcks tycker jag.
Det är en podcast som sänds via TechEducator. Den är upplagd lite skämtsamt med att de representerar olika lag som "tävlar mot varandra" - kan någon vinna - hur slutar det? Vad tycker ni?

Team Chromebooks vs Team iPads vs Team Surface Tablets

tisdag 8 mars 2016

Meddelande från eTwinning

Vill du gå vidare i din professionella utveckling och träffa nya människor?

Stäng
news picture
Då är eTwinnings learning events något för dig! Ett learning event är en kort intensiv kurs som ger dig en introduktion till ett ämne, väcker idéer och bidrar till att utveckla dina färdigheter. Varje lärevent omfattar 4-5 dagar med aktivt arbete och diskussioner som följs av 4-5 dagar med reflektioner och eget arbete. Läreventen leds av experter och lärare från hela Europa deltar. Materialet finns online och du kan nå det när du själv vill. Här är några learning events som äger rum nu i vår: • Creating Apps for eTwinning Projects • Esafety and Digital Skills • The networked teacher • Math for Every Student • eTwinning and Interculturality • How partnerships and ICT innovate Primary School teaching and learning • The integration of Refugees in daily school life Hur gör man för att delta? Ansökan till varje lärevent är öppen för alla registrerade eTwinninglärare ungefär en vecka innan evenemanget börjar. Ni hittar information om och anmäler er till respektive lärevent här på eTwinning Live under fliken Professionell utveckling.

Nyckelord till framgång

För att hänga på tidigare inlägg om att allting börjar hos oss pedagoger och hur viktig pedagogen är i den digitala utvecklingen så är nyckelorden för att detta ska ske som jag ser det att nätverka, samarbeta och utöka vårt kollegiala lärande. Det är viktigt att vi pedagoger utvecklar vårt samarbete och nätverkar på vår egen skola, med andra skolor i området, i samma stad, region, land men också globalt. Det är när vi gör det och vi lär av varandra i alla dessa sammanhang som också eleverna utvecklas, ser möjligheterna och kan börja skapa sina viktiga nätverk som de så väl behöver för att utveckla sina viktiga 21st Century Learning Skills (21st CLS). Dessa tre nyckelord är tätt sammankopplade och beroende av varandra för att fortsätta att utvecklas. I måndags hände det något magiskt i Malmö då sju stycken skolor som är med i ett internationellt projekt (DSoE) sammanstrålande på Malmö live för att dela med sig av goda exempel kring när digitala verktyg används i undervisningen och för att arbeta tillsammans i helt nya ämnesindelade konstellationer där de alla planerade eTwinningprojekt tillsammans som gick ut på att planera ett lektionstillfälle (eller mer om de ville) som ska ske över skolgränserna. Det var ett privilegie att få vara med om detta kraftfulla och dynamiska möte.

torsdag 3 mars 2016

Inled mattelektionen med IKT

Jag vill ge er tips på hur ni kan inleda/starta upp era matematiklektioner med korta filmer som väcker nyfikenhet och lust att ta reda på mer hos eleverna. De är skapade av en man som heter Dan Meyers. Dessa Dan Meyers arbetade med att lära ut matematik till elever som inte tyckte om  matematik. Lyssna gärna på hans TED Talks och sätt er in i hans material. Hans filmer är ofta uppbyggda så att du först visar en filmsnutt som visar någon matteutmaning och innan man får se resultat är den slut och det ges utrymme för diskussion och hypoteser innan du slutligen kan visa den sista delen där eleverna får se hur resultat blir i just det fallet. Detta kan i sin tur leda till nya diskussioner. För mig är detta ett inspirerande sätt att inleda en lektion på och den arbetar man sedan vidare på under resterande del av lektionen men nu har alla samma förförståelse och varit delaktiga i samma diskussioner. Här är länken till ett start antal sådana här filmer:

Dan Meyers tips på hur en mattelektion kan inledas

.