tisdag 6 oktober 2015

All världens barn till valurnorna

Senast igår skulle alla de barn som har arbetat med World Children's Prize ha gått till valurnorna för att rösta på samma sätt som vi röstar till val i Sverige. Även alla barn under 18 vars skolor inte arbetar med detta ha rrätt att rösta i detta viktiga val. Under nästan hela året har klasserna arbetat med material kring hur barn har det runt om i världen på många olika sätt och i många olika ämnen. De har fått lära sig om de tre fantastisk personer som i år är nominerade till årets pris och vad de har gjort för underbara saker för barn för att bli nominerade:

1) Phymean Noun: Hon arbetar för att ge hopp och utbildning åt föräldralösa och övergivna barn i Kambodja som bor på gator och soptippar. Hon har startat tre skolor och ett barnhem. Läs mer om hennes bakgrund och historia här:

Phymeans historia

Mer om Phymeans arbete

2) Javier Stauring: Han har arbetat i över 20 år med att kämpa för barn som har fängslats, för brottsoffer och deras familjer (se hemsidan). Läs mer om hans bakgrund här:

Javiers historia

Mer om Javiers arbete

3) Kailash Satyarthi: Kailash har med risk för sitt liv kämpat mot barnarbete och slaveri och för utbildning för alla barn.

Kailashs historia

Mer om Kailash

Under året har som sagt klasserna arbetat med att lära sig mer om dessa personer men också om hur barn har det runt om i världen. Det är mycket spännande arbete att läsa om, livsöden som förtrollar, binder, skapar känslor och engagemang. Alla de nominerade förtjänar att lyftas för sina arbeten och det är det de gör genom att de nomineras är. De nominerade tas ut av en jury och det är upp till världens barn vem som får flest röster och som då får: "THe World's Children's Prize for the Rights of the Child". De andra två kandidaterna får "The World's Children's Honorary Awards". Ett 40-tal pristagare har utsetts sedan 2000-talet och prispengarna som har betalats ut har gett tiotusentals utsatta barn bättre förutsättningar och början till ett bättre liv. Nu återstår bara att hålla ögonen på deras hemsida och se hur många som har röstat och vem som får vilken utmärkelse. Hitintills har det varit 7,1 miljoner barn som röstade ett år - hur många blir det i år? Förra året tillkännagavs resultat på rådhuset i Malmö den 28/10 och prisutdelningen var sedan några dagar senare på Gripsholms slott. - jag har inte sett något datum än. Håll utkik på den här sidan för resultatet: