söndag 25 oktober 2015

Sökmotorer - Search engines how, why, what

Det finns många olika slags sökmotorer på nätet. Att söka på nätet är något som är mycket svårt. Det är viktigt när vi arbetar med barn att vi inte bara använder en sökmotor. Det finns så mycket information på nätet som vi behöver lära våra elever att sålla bland och hur de bäst kan hitta just det som de söker efter. Att lära sig olika slags sökmotorer och deras funktioner är ett sätt att göra detta på. Då lär de sig att söka effektivt och kan arbeta effektivt både i skolan men också när de kommer ut i arbetslivet. Börja experimentera med olika slags sökmotorer med dem så att de lär känna ett flertal olika. Hitta fördelar och nackdelar och gör en sammanställning i klassen på när ni kan använda vilka. Är där någon som ni aldrig kan rekommendera, motivera och dokumentera allting ni kommer fram till tex. Här kommer en del olika sökmotorer, testa gärna dem själva och eller tillsammans med era elever, fundera på hur ni själv skulle kunna använda dem:


 • Alla känner till Google - den är ju den största i världen och har ett stort antal sökfunktioner som underlättar sökandet. Mer om detta i ett senare inlägg. Det görs 40 000 sökningar på Google varje sekund. Räkna ut med eleverna vad det blir i munten, timmen, per dag osv.
         www.google.com


 • Baidu är den andra största sökmotorn i världen. Det ställe den är mest populär på i världen är Kina.
           baidu.com.hk


 • Yahoo är en annan sökmotor som finns att tillgå.
           www.yahoo.com


 • Quora: Svarar också på frågor liksom tex Ask gör. Skillnaden är att svaren kommer från människor som r experter/kan väldigt mycket inom området. Det är inte vem som helst som kan gå in och svara på frågor där utan man behöver lämna intyg på att man kan det man säger att man kan.
           www.quora.com


 • Två akademiska sökmotorer som är välrenommerade är Library of Congress och Googles scholar sökmotor. Dessa används mycket av människor som studerar på universitet bland annat.
           lov.gov
           https://scholar.google.se/


 • Ask är ytterligare en som ni kan prova på. Denna sökmotor specialiserar sig på att svara på frågor. Detta är en sida som har använts en hel del när det kommer till cyberbullying och det tål att lyftas hur du KAN använda den här sökmotorn på ett produktivt sätt. Bra också att gå och titta på hur du kan arbeta med Netikett under fliken med samma namn här på min sida.
           www.ask.com


 • Dogpile är en sökmotor med ett kanske lite märkligt namn. Den använder metadata och tar de bästa resultaten från ett flertal av de andra stora sökmotorerna som redan då har gallrat ut en del och presenterar alla dessa träffar.
           www.dogpile.com

 • Bing som är Microsofts sökmotor.  Bing - dagens bilder, videos nere i högra hörnet. När du söker på Bing har de en extra funktion som liknar Googles bildsök fast som videosökning istället, vilket kan vara till stor hjälp ur undervisningssyfte. Den här videosökningen är väldigt avancerad där du kan ställa in sökningen till att gälla en viss längd eller en viss källa de ska komma ifrån.
           www.bing.com


 • DuckDuckGo har som sin specialitet att den inte spårar vad jag söker efter som en del andra sökmotorer gör.
           www.duckduckgo.com


 • Instagrok: Du får upp en interaktiv tankekarta med bilder, texter, videoklipp snyggt organiserade under färdiga rubriker. Är mycket bra för tematiska arbeten. Den här är värd att lägga tid på och att sätta sig in i anser jag. För mig är detta en stor upptäckt - ni kanske redan känner till den - berätta då gärna mer för mig om vad ni tycker om den och hur den fungerar.
           www.instagrok.com


 • Waybackmachine: på den här sökmotorn kan du söka upp sidor som är borttagna från internet. Den här har jag verkligen fastnat för, jag söker upp gamla sidor och jämför dem med de som finns idag och det ser jag som ett utmärkt sätt att arbeta med eleverna. Hur såg en hemsida ut tidigare, vad var viktigt att ha med, vad har man ändrat genom åren, vad har fått stanna kvar? Här är det bara att frossa i internets historia! Det som är lite skrämmande är att här kan du ses vad som har “tagits bort” från internet ...
          http://archive.org/web/


Det finns ett stort antal sökmotorer kvar därute för er att upptäcka - detta var bara toppen på isberget men för att ge er litet smakprov på vilken skatt av sökmotorer det finns därute så det är väl bara att börja googla… eller vad heter det baidua… instagroka …?

Have fun everyone!!Källa: EuropeanSchoolNetAcademy och egen utforskning därefter.